De Europese beurzen zijn dinsdag eensgezind met winst de handel uitgegaan. Daarmee lijken de zorgen van beleggers over de haalbaarheid van de economische beloften van de Amerikaanse president Donald Trump wat naar de achtergrond verdwenen. Een veel beter dan verwacht cijfer over het Amerikaanse consumentenvertrouwen gaf de handel daarnaast een steuntje in de rug.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,6 procent hoger op 512,15 punten. De MidKap won 0,5 procent tot 738,33 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt kregen er 0,6 tot 1,3 procent bij. Maandag gingen de graadmeters nog omlaag.

AkzoNobel zakte op het Damrak 0,9 procent. Het verf- en chemieconcern houdt op 19 april een investeerdersdag en zal dan onder meer plannen presenteren voor de afsplitsing van de speciaalchemietak. Het bedrijf wil hiermee de druk van aandeelhouders wegnemen, na de overnamepogingen van het Amerikaanse PPG.

De sterkste stijger in de AEX was Galapagos met een winst van 2,6 procent. Het biotechnologiebedrijf profiteerde van een positief analistenrapport door KBC Securities. Onderaan de lijst met hoofdfondsen stond uitzendconcern Randstad, dat 2,2 procent verloor.

Elders in Europa waren onder meer banken in trek. Zo was Crédit Agricole de sterkste stijger in Parijs en ging Commerzbank aan kop in Frankfurt, elk met meer dan 3 procent koerswinst. ING en ABN AMRO wonnen in Amsterdam tot 1,4 procent.

In Londen steeg Wolseley ruim 5 procent procent. Beleggers waren tevreden met de kwartaalresultaten die het Britse bouw- en loodgietersbedrijf naar buiten bracht. Reisconcern Thomas Cook zakte juist bijna 4 procent na een tegenvallend handelsbericht.

In Stockholm verloor Ericsson 2,6 procent. De Zweedse producent van netwerkapparatuur kondigde een grote afschrijving aan en gaat flinke reorganisaties in de bedrijfsstructuur en het topmanagement doorvoeren.

De euro noteerde 1,0854 dollar, tegen 1,0885 dollar bij het Europese slot op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,9 procent tot 48,64 dollar en die van Brentolie klom eveneens 1,9 procent, tot 51,72 dollar per vat.

KIJK OOK OP FINANZEN.NL: